Propylaeerne

KUNST

ARKITEKTUR

Den antikke arkitektur er på samme tid nærværende i omgivelserne og fraværende i bevidstheden al den stund, at de færreste lægger mærke til den. Formålet med arkitekturforløbet i faget Oldtidskundskab er at skærpe din opmærksomhed på de bygninger, du omgives af eller befinder dig i. Den mest autentiske oplevelse af de gamle grækere og romeres byggeteknik får man naturligvis på rejsen til Athen, Rom eller lignende oldtidsbyer, men det er faktisk ikke nødvendigt at betale for en dyr rejse, hvis man vil opleve antik arkitektur. Mange danske arkitekter har siden middelalderen ladet sig inspirere, og derfor findes der faktisk både et Dansk Pantheon (Christiansborg slotskirke) og en lang dansk stoa/søjlegang (Stormgade i København).

Pantheon vs Christiansborg Slotskirke

Billedtekst: Christiansborg Slotskirke er en klassicistisk bygning opført af C.F. Hansen mellem 1813 og 1826 på fundamentet af den tidligere kirke, der nedbrændte i 1794. Der er ingen tvivl om, hvor Hansen fik sin inspiration fra.




Attalos stoa vs nationalmuseets soejlearkade

Billedtekst: Den lange stoa eller på dansk søjlearkade i Stormgade blev til i forbindelse med en tilbygning til Nationalmuseet, der stod færdig i 1938. - Det er ikke nødvendigvis Attalos' Stoa i Athen, der er inspirationen, men søjlearkader var almindelige i antikken. Særligt i romertiden, hvor Attalos' stoa er fra. Romerne var langt omkring.




På denne del af sitet vil du kunne finde en forholdsvis basal og almen analysetilgang til den antikke arkitektur, der udemærket vil kunne bruges til eksamen i Oldtidskundskab. Dertil vil du finde en side med de mest almindelige definitioner eller fagbegreber, der gør dig i stand til fagligt og sagligt at beskrive en antik bygning - hovedvægten vil ligge på det sakrale tempel og det mere profane teater, der dannede ramme om hyldestaktiviteter til guden Dionysos. Endelig finder du en oversigt over arkitekturhistorien med fokus på antikke træk i de enkelte perioder, der ydermere hovedsageligt er defineret ud fra en dansk stilvinkel.