Delphi

Velkommen

Kontakt

Mit navn er Peter Sand, og jeg underviser i Historie, Dansk og Oldtidskundskab. Hvis du har spørgsmål eller rettelser til sitet, er du velkommen til at kontakte mig via lectiobesked (ps) eller skolemail: ps@esbjerggymnasium.dk

Det antikke postvæsen er et mundtligt budbringersystem. År 490 f.v.t. løber en spoldat 42 km. til Athen fra Marathonsletten, hvor den græske hær netop har besejret de indtrængende persiske tropper. Ifølge myten døde han på stedet efter at have leveret den gode nyhed. Selv guderne har betroede meddelere. I Homers Odyssé sender Zeus sin søn Hermes til nymfen Kalypso for at fortælle hende, at hun skal frigive helten Odysseus. Regnbuens gudinde Iris er også en integreret del af postvæsenet.

Meddelelser mellem guder og mennesker foregår ofte særlige steder i Grækenland. Ligesom kristne går i kirke for at kommunikere med gud, så går grækerne til oraklerne for at finde svar på spørgsmål som "Hvem er jeg?", og "hvor skal jeg hen?" Det mest berømte orakel er Apollons orakel i Delphi.