Velkommen
Hvad er meningen?
Oldtidskundskab er et dannelsesfag, der handler om dig, uddannelse og demokrati. I Grækenlands største bystat, Athen, indfører man et omfattende demokrati for første gang i verdenshistorien. Året er 507 f.v.t. og 70 år senere kan Athens ledende politiker Perikles stolt konstatere: “Den statsform vi har er ikke en efterligning af vore naboers love; nej, vor statsform er snarere selv et eksempel for andre end andres for os. Dens navn er demokrati, fordi styret ikke er samlet hos nogle få men hos flertallet.” Athen står midt i en borgerkrig mod nabostaten Sparta, og Perikles’ tale skal minde athenerne om, hvad der er på spil. 2500 år senere anvender Statsminister Lars Løkke Rasmussen præcis den samme skabelon til sin grundlovstale i 2017: ”Danmark er et lykkeligt og harmonisk land, “hvor få har for meget og færre for lidt”. En ret unik plet på kloden, som mange misunder os. Vores viden er efterspurgt og vores udvikling tjener som et forbillede. Alt det gør Danmark helt særligt. Især i en tid, hvor vores værdier - frihed, frisind, ligestilling - er under pres, så er det afgørende vigtigt, at vi ikke alene er bevidste om, hvilke der er vores - men at vi også er parat til at kæmpe for dem.” Arven fra antikken er tydelig, og det er netop den antikke arv, du skal lære om i Oldtidskundskab.
I et demokrati stiller man sig kritisk, formulerer holdninger og argumenterer for sin sag. Det kræver uddannelse og viden, der læres og trænes med kunst og kultur, der provokerer og demonstrerer nye vinkler på hverdagen. I folkeskolen lærer du, hvordan sprog kan være manipulerende, og at politikere anvender retoriske kneb til at vinde din tillid. Den unge græker, der ønsker sig en god fremtid, skal lære retorik, men også matematik, der stadig er et vigtigt fag i folkeskolen i dag. Hvis man vil gøre sig forhåbninger om at blive optaget på Platons akademi, skal man mestre matematik, ligesom mange videregående uddannelser kræver matematik på mindst B-niveau.
Du har måske været i teateret og set, hvordan voksne mennesker klæder sig ud for at underholde dig. De gør det ikke kun for sjov. De vil fortælle dig noget vigtigt. Der er noget, du skal tænke over og forstå om samfundet. Teateret mimer virkeligheden og bliver derfor en skueplads for hån og latterliggørelse i komedien og handlingers konsekvenser i tragedien. Teateret er demokratisk, fordi det tvinger dig til at tage stilling til samfundsrelaterede problemstillinger. De gamle grækere opfandt både teateret, litteraturen, historieskrivningen, filosofien og kunsten, som du skal kende, hvis du vil være et dannet menneske, der går ind for uddannelse og demokrati. "Almen dannelse" er svaret på spørgsmålet: "Hvad er meningen med Oldtidskundskab?"